Dreng med VR-briller til test

LYT IGEN

I et samarbejde mellem Decibel, Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet og Multisensory Experience Lab på Aalborg Universitet (AAU) skal LYT IGEN udvikle metoder, der giver børn med høretab de bedst mulige vilkår for at indgå i faglige og sociale fællesskaber på lige fod med deres kammerater med normal hørelse

LYT IGEN projektet blev afsluttet med et seminar. Læs mere i linket herunder.

Pige med HA og VR-briller til test
Nyhed

Onsdag d.14. juni 2023 blev der sat et fagligt og festligt punktum for projektet LYT IGEN, da omkring 70 indbudte gæster mødtes til oplæg, demonstration af VR og resultatgennemgang fra de tre projektpartnere.

 

Covid-19 har haft stor indflydelse på vores dagligdag. Nogle af de nye tiltag som f.eks. mere udeskole og online undervisning er særligt udfordrende for børn med høretab. Det gør det vanskeligere for børnene at udvikle sig på linje med deres jævnaldrende både socialt, sprogligt og fagligt.  

Gode hørestrategier er nødvendige

Ny høreteknologi, høretekniske hjælpemidler og et øget fokus på rehabilitering gør, at langt de fleste børn med høretab i dag inkluderes i grundskolen og får samme muligheder som deres jævnaldrende kammerater. Men trods det gode udgangspunkt er børnene stadig udfordrede. Afstand til lydkilden og støj fra omgivelserne er fortsat børnenes største fjender, og derfor er gode hørestrategier en nødvendighed.

Resultater fra det afsluttede forskningsprojekt IHEAR – i skole med høretab peger på, at børn, der kæmper med at høre i støj, klarer sig bedre, når tale og lyd er adskilt. Det betyder, at børn, som er opmærksomme på, hvordan de placerer sig optimalt i forhold til støj og til selve lydkilden, vil være bedre til at håndtere udfordrende lytte-situationer. Træning af rumlig opmærksomhed kan være med til at klæde børnene på til selv at mestre disse udfordringer.

En gruppe børn med høretab omkring et bord
Fokusgruppeinterview med børn i LYT IGEN, november 2021.

Nye værktøjer til børn, forældre og fagfolk

LYT IGEN vil udvikle en ny metode til at træne den rumlige opmærksomhed hos børn med høretab ved hjælp af virtual reality-teknologi (VR-briller). VR-teknologi bliver i stigende grad anvendt indenfor rehabilitering og træning af specifikke færdigheder for både børn og voksne. Imidlertid er det første gang, at denne type VR-teknologi bliver brugt til træning af børn med høretab. I projektet indgår 26 børn og unge med høretab mellem 9-12 år. Børnene involveres direkte i form af fokusgruppe-interviews og spørgeskemaer, og en mindre gruppe børn er med til at udvikle en prototype på de træningsværktøjer, VR-spillet skal indeholde, og et tilhørende reflektionsværktøj.

Pige med HA og VR-briller til test
En mindre gruppe børn i projektet er med til at udvikle VR-spillet. 

Forældre og fagfolk omkring børnene involveres også i projektet via interviews og dialogmøder. En del af målet med LYT IGEN er også at udvikle konkrete, praksisrettede materialer som informationsmaterialer, tjeklister, skabeloner for strukturerede handleplaner og observationsskemaer. Det skal sikre, at viden fra projektet bliver lettere at implementere i hverdagen for både familier, lærere, pædagoger og tale-hørekonsulenter.

Om LYT IGEN

LYT IGEN er et samarbejde mellem Decibel, Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet og Multisensory Experience Lab på Aalborg Universitet (AAU).  Projektet ledes af ph.d. i pædiatrisk audiologi Lone Percy-Smith fra Center for Hørelse og Balance, Rigshospitalet. Projektet har også tilknyttet en følgegruppe med repræsentanter fra forskellige offentlige myndigheder. Projektet støttes af Velux Fonden og løber til udgangen af januar 2024.

LYT IGEN logoer

Nyt fra LYT IGEN: 

En gruppe børn på Musikmuseet
Nyhed

Tidligere på måneden mødtes en gruppe børn med høretab og deres forældre på Musikmuseet i forbindelse med LYT IGEN-projektet, som Decibel er part i.

Pige med HA og VR-briller til test
Nyhed

Det er en gruppe børn med høretab netop nu ved at afprøve i projektet LYT IGEN.

LYT IGEN logoer
Nyhed

Decibel har sammen med Center for Hørelse og Balance på Rigshospitalet og Aalborg Universitet netop modtaget en bevilling fra VELUX FONDEN, som gør det muligt gennem de næste to år at udvikle, afprøve og implementere en metode, der skal sikre børn og unge med høretab optimal inklusion i sociale og faglige fællesskaber i skolen i et samfund påvirket af Covid-19