Familie på fire. Mor, far, en dreng og en pige. Pigen sidder på fars skulder. Drengen sidder på mors skød. De griner.

Høretabets indflydelse i hverdagen

Hverdagen med et barn med et høretab i familien ligner på mange måder alle andre familiers. Og alligevel ikke.

For der følger meget med det at have et barn med et høretab, som kræver tid, ressourcer, tænkning og energi af dig som forælder og for resten af din familie.  Og det vil selvfølgelig – mere eller mindre og på forskellig vis påvirke jer i familien. Vi har derfor samlet nogle råd, som hver for sig kan give mere energi og overskud i hverdagen.

Høretabet er et grundvilkår i hverdagen

  • Acceptér høretabet som et grundvilkår for jeres familie – det er der og kan ikke gå væk eller forsvinde -  og lær dine børn at gøre det samme.
  • Vær åben om høretabet i familien – og tal om, hvordan det påvirker jer; hvad der fungerer godt, og hvad der kan ændres. På den måde lærer du også dit barn/dine børn, at det er naturligt at tale om høretabet – også når det er irriterende eller når det gør én af jer kede af det.
  • Acceptér at dit barn med høretab bruger mange ressourcer på at høre, selvom dit barn er godt hjulpet af sine CI’er, høreapparater eller Bahs, og derfor kan være mere træt i løbet af en dag. Så læg pauser ind, hvor der ikke skal foregå så meget. Find ud af, hvordan dit barn med høretab ‘pauser’ godt og lær dit barn at tage flere pauser i løbet af dagen. Og find ud af, hvad der giver lige præcis dit barn mere energi. Nogle børn får mere energi af at løbe en tur eller spille bold - andre skal sidde i ro med en bog eller et blad.

Familien

  • Hav gode samtalevaner i familien – så alle kan være med i samtalen. Så tal én ad gangen og minimér baggrundsstøj (radio, tv, Ipad, computer, mobil), når I er sammen og fokus er på dialog og hverdagssnak f.eks. om et måltid.
  • Sæt tid af til ‘at træne’ med dit barn med høretab – hvad I skal lave afhænger af dit barns alder og interesser. Det kan være at læse en bog sammen, øve højtlæsning på engelsk, diskutere et emne i dansk, cykle en tur i naturen, lægge tøj på plads eller tømme opvaskemaskine. Det giver jer mulighed for at øve det, der er svært og som skal have fokus – uanset barnets alder. Det kan sagtens kombineres med de øvrige søskende, så det bliver en fælles aktivitet – men fokus er på at hjælpe barnet med høretab med det, der er svært.
  • Hav gode teknikrutiner, så I f.eks. ikke løber tør for batterier eller glemmer mini-mic'en på skolen, hvis det skulle med til ridning. Fordel ansvar og vær tydelig omkring, hvem der har ansvaret. Og det kan sagtens være dit barn – afhængigt af alder.
  • Det er okay at sige nej til en middagsaftale eller et forældre-arrangement i børnehaven, hvis I er trætte eller bare har brug for tid sammen.
  • Mærk efter hvad der fungerer for jer som familie, og gør mere af det – og brug netværket omkring jer.
Gode råd, Høreteknik
Ung pige. Hun har lilla bluse på. Hun har hovedet i hænderne og kigger ind i kameraet.

Her får du en samling gode råd om høreteknik, samarbejdet omkring dit barn og hvad der kan være godt, at dit lidt ældre barn med høretab lærer