Lille pige. Hun sidder på gulvet. Hun har stribede strømpebukser på. Foran hende står der et lyserødt slot af LEGO.

Scanning, sygdom og vaccination

Læs her, hvilke forholdsregler du skal tage i forbindelse med scanninger og sygdomme, når dit barn har CI.

Børn med CI skal ikke vaccineres mod influenza med næsespray

Sundhedsstyrelsen anbefaler pr. 1. oktober 2021, at børn mellem 2 og 6 år vaccineres mod influenza i denne sæson. Vaccinationen gives normalt som næsespray, men børn med CI skal tilbydes en anden type vaccine. Læs mere her

Har dit barn CI og skal MR-scannes (uanset hvor)?

Er dit barns elektrode fra Cochlear Nucleus eller Advanced Bionics, så skal magneten i implantatet tages ud inden MR-scanning, som har en styrke på mere end 1,5 Tesla (styrken på magnetfeltet), da der er risiko for, at magneten kan flytte sig under huden. Det gøres i lokalbedøvelse og magneten sættes på plads igen efter scanning. Kontakt dit CI-Center for at få den præcise vejledning, og producenten af dit barns CI for mere information. Har dit barn MED-EL’s SYNCHRONY implantat, der har en roterende magnet, så kan dit barn MR-scannes med op til 3 tesla. De øvrige MED-EL implantater kan klare en styrke på 1,5 tesla. Som det er med alle implantater, skal sikkerhedsanvisningerne selvfølgelig altid følges.

Har dit barn CI, og er du usikker på, om dit barn har mellemørebetændelse?

Hvis dit barn med CI har symptomer og virker f.eks. pylret, træt, vil ikke ligge ned, måske lidt feber og smerte eller trykken for ørerne, kan det være et tegn på mellemørebetændelse. Kontakt derfor din ørelæge med det samme med henblik på at få antibiotika. Det er derfor vigtigt, at du har en fast ørelæge, og at ørelægen ved, at dit barn har CI og derfor skal tilses med det samme. Vær opmærksom på, at vagtlæger oftest intet ved om CI, så er det akut, så forlang at blive tilset af en ørelæge med erfaring med CI. Man skal være ekstra opmærksom på mellemørebetændelse,  fordi der hos børn med CI er boret hul ind til øresneglen og dermed en risiko for, at betændelsen kan sprede sig videre fra mellemøret.

Vigtige vacciner til dit barn med CI

Børn med CI har en lille forøget risiko for infektionen bakteriel meningitis med pneumokokker (Rubin LG, Papsin B. 2010). Risikoen er dog aftagende, jo længere tid, der går efter operationen. Når man skal CI-opereres, skal man derfor være vaccineret mod bakteriel meningitis inden selve operationen, og efterfølgende skal vaccinationen vedligeholdes, så man fortsat er beskyttet livet igennem. 

Der findes to vacciner mod bakteriel meningitis, som anvendes i Danmark, og for at opnå optimal beskyttelse skal dit barn med CI vaccineres med dem begge - nemlig Prevenar 13 (PCV13) og Pneumovax (PPV23). 

Aktuelt er vaccination med Prevenar 13 en del af det danske børnevaccinationsprogram og gives ved 3, 5 og 12 måneders-vaccinationerne. Børn som følger børnevaccinationsprogrammet bliver derfor automatisk dækket med Prevenar 13. Når dit barn med CI fylder 2 år, skal det derfor kun yderligere vaccineres med Pneumovax. Efterfølgende skal det revaccineres med Pneumovax hvert 6. år. 

Hvis dit barn er født før 2010, er det måske blevet vaccineret med Prevenar 7 (PCV7), som tidligere indgik i børnevaccinationsprogrammet frem til 2010, hvor den blev erstattet af Prevenar 13. Det kan også være, at dit barn slet ikke er vaccineret mod pneumokokker, hvis det ikke har fulgt børnevaccinationsprogrammet. I disse tilfælde skal barnet vaccineres med én dosis Prevenar 13 senest 3 uger inden CI-operationen. Når der er gået minimum 8 uger efter Prevenar 13-vaccinationen, skal der yderligere vaccineres med Pneumovax.  Efterfølgende skal man revaccineres med Pneumovax hvert 6. år. 

Man skal selv booke tid til vaccinationerne hos egen læge, og de er gratis. Er der tvivl om noget, kan din egen læge også henvende sig til CI-centret eller SSI (Statens Serum Institut). 

Du kan se SSIs anbefalinger for vaccination af borgere med særlig risiko for pneumokoksygdom (bl.a. personer med CI) her

Se dit barns vaccinationer på sundhed.dk

På sundhed.dk kan du se en oversigt over dine børns vaccinationer, hvis de er født efter maj 2004. Du kan også kontakte din egen læge, hvis du er i tvivl. 

Selv om dit barn er vaccineret, er der alligevel en meget lille risiko for, at det alligevel kan få meningitis. Det skyldes, at vaccinerne mod pneumokokker ikke dækker alle typer af bakterien. Derfor skal man være meget opmærksom på infektion i et øre med CI. Hvis man får tegn på mellemørebetændelse på et øre med CI, skal egen læge/ vagtlæge kontaktes, så man evt. kan komme i behandling med antibiotika.