Lille dreng. Han har en blå trøje på. Han kigger ind i kameraet. Han smiler stort.

CI-operation

Hvis dit barn skal have CI, kan du læse mere om forløbet før, under og efter operationen her.

Før operationen

Forundersøgelser

Gennem en række forundersøgelser bliver det fastslået, om dit barn er kandidat til CI, og om der er nogle fysiske grunde til, at dit barn ikke kan blive CI-opereret. Der vil blandt andet blive foretaget en MR-scanning, der giver en billedmæssig fremstilling af det indre øre og hørenerven. Der vil også blive lavet en elektrocochleografi, der undersøger funktionen af indre øre. Dit barn skal være i fuld bedøvelse under begge undersøgelser.

Forsamtaler

Bliver du tilbudt CI til dit barn med høretab, skal du til flere forsamtaler, hvor det overordnede formål er at give dig så mange nødvendige informationer som muligt, så du ved, hvilket forløb du går ind til, kender processen, og samtidig giver samtalerne dig mulighed for at stille alle de spørgsmål, som du måtte have.

Til forsamtalen med lægen vil du blive præsenteret for resultaterne af de undersøgelser, der er blevet lavet af dit barn, information om CI-teknikken, tiden efter operationen, og de resultater og virkninger af CI, som du kan forvente.

Derudover skal du til en samtale med en audiologopæd, som vil fortælle dig om det specialiserede genoptræningsforløb AVT, som du skal igennem sammen med dit barn for at sikre, at dit barn lærer at bruge sin hørelse og udvikler talesprog.

Derudover vil du blive præsenteret for, hvordan tilpasning af CI foregår, ligesom du bliver præsenteret for det forløb med justeringer og kontrolbesøg, som dit barn med CI skal til.

Produktvalg

Du vil også blive præsenteret for de CI-produkter, der tilbydes til børn. Du kan læse mere om valg af produkt og de forskellige muligheder her

Operationen

CI-operationen af børn varetages i Danmark på Vestdansk Center for CI i Aarhus og på Østdansk Cochlear Implant Center, der fysisk er placeret på Rigshospitalet. Begge steder er sygehuse med højt specialiseret funktion indenfor området. For børn med medfødt døvhed tilstræbes implantation i 8-12 måneders alderen, da tidlig implantation har vist sig at være én blandt flere faktorer for godt udbytte af CI (Fulcher A., 2012).

Dit barn skal være fri for infektioner på operationsdagen, og en del forældre vælger at holde deres barn hjemme 1-2 uger op til operationen for at minimere risikoen for infektioner og feber. Dit barn bliver indlagt sammen med dig eller din partner dagen før operation. Her bliver det undersøgt, om dit barn er frisk til operationen, og du får en samtale med den kirurg, der skal operere dit barn. På selve dagen for operationen må én af jer forældre (iført kittel og hætte) følge barnet ind på operationsstuen og være der, indtil jeres barn sover (i fuld bedøvelse). Inden operationen vil der blive barberet lidt af håret væk over øret.

Du skal være opmærksom på, at Statens Serum Institut anbefaler at CI-patienter i forbindelse med operation vaccineres med både Pneumovax og Prevenar 13 for at opnå bedst beskyttelse mod bakteriel meningitis, da CI-brugere har en lille forøget risiko for infektionen bakteriel meningitis  (Rubin LG, Papsin B. 2010). Derudover skal man hvert 5. år have tjekket, om vaccinen fortsat er virksom. Det gøres ved at få taget en blodprøve hos egen læge.

Operationen varer ca. 2-3 timer pr. øre, og elektroden lægges ind ved snit lige bag øret og lukkes med ca. 10-15 sting. I forbindelse med operationen bliver der via specielle målinger kontrolleret, at elektroderne i implantatet virker.

Decibel ved, at flere forældre har gode erfaringer med at lægge en plan for, hvordan tiden under operationen skal bruges, da den kan føles lang. Nogle går en lang tur, andre tager bøger og lydbøger med, og nogle går på café. Aftaler I at planlægge aktiviteter uden for hospitalet, så sørg for at have en telefon med, så personalet kan få fat i jer.

Efter operationen bliver barnet ført over til opvågning, hvor I forældre også kommer med. Senere på dagen bliver I ført tilbage på sengeafdelingen, hvor de fleste børn vil blive udskrevet fra dagen efter. Ved hjemsendelse udleveres et program for opstart med initial ambulant høremæssig genoptræning.

Risici ved operation

Inden operationen vil du blive orienteret om de risici, der er forbundet med operationen. Der kan blandt andet i meget sjældne tilfælde opstå en midlertidig halvsidig ansigtslammelse og i yderst sjældne tilfælde kan denne vise sig at blive permanent. Under operationen er der påsat udstyr, der overvåger, hvor tæt på ansigtsnerven kirurgen er. Voksne CI-patienter har i sjældne tilfælde noteret, at deres smagssans er blevet påvirket i mindre omfang, og at de efter operation kan føle sig svimle og have dårlig balance. Få melder tilbage om tinnitus i den første tid efter operationen.

Efter operation kan der i yderst sjældne tilfælde være risiko for sårinfektion. Kontakt dit CI-center, hvis du lægger mærke til dette. Hvis dit barn får symptomer på mellemørebetændelse (dit barn er pylret, vil ikke ligge ned og har måske feber), skal du opsøge læge med henblik på antibiotisk behandling.

Efter operationen

Den første tilpasning og lyd på

3-5 uger efter operation tilsluttes taleprocessoren, og dit barn får nu adgang til lyd. Et røntgenbillede og en beskrivelse fra operationen danner grundlaget for, hvordan det første lydniveau fastsættes. For at dit barn kan vænne sig til den nye lyd, vil lyden løbende blive opjusteret. Ved den første tilpasning sættes lydniveauet så svagt, at barnet fra dag ét kan holde til at have CI på hele dagen. Dit barn vil ikke med det samme kunne skelne lyde og forstå, hvad der bliver sagt. Dit barn skal først lære, hvad lyd er, hvilket kræver en specialiseret genoptræning, som du følger sammen med dit barn med CI.

Du vil løbende skulle ind til tilpasning af dit barns CI. Her skal dit barns høreområde – også kaldet dynamikområdet – findes. Dynamikområdet defineres ud fra to niveauer:

  • Det elektriske stimulationsniveau, hvor barnet lige akkurat kan sanse en svag lyd – kaldet T-Level (Threshold Level)
  • Det elektriske stimulationsniveau, hvor barnet sanser en meget kraftig lyd – kaldet C-Level (Comfort Level)

Efter første tilpasning går der ca. 1 måned, inden dit barn skal til sin første kontrol. Her kontrolleres det, om dynamikområdet skal justeres, hvilket ofte er tilfældet, da det udvider sig i takt med, at dit barns nervesystem bliver aktiveret af lydstimuli.

I de første 6-12 måneder efter CI-operationen foretages løbende teknisk kontrol og justering af implantatet i et tæt samarbejde mellem din audiologopæd og en tekniker med erfaring inden for området. Læs mere om kontrol efterfølgende her