Jacob med hættetrøje og skateboard i hånden.

Overgang fra barn til voksen

Når man som ung fylder 18 år, er man officielt voksen. Det betyder, at den unge selv får ansvaret for en række opgaver omkring sit høretab.

Overgangen fra barn til voksen starter allerede så småt, når man begynder på en ungdomsuddannelse. Der er mange ting i forbindelse med overgangen, både den unge og forældrene skal være opmærksomme på i god tid, så den unge får den rette hjælp i forhold til studiestart, høretekniske hjælpemidler osv.

Fra PPR til Kommunikationscenter

Da du gik i folkeskole, havde du en tale-hørekonsulent i din kommune/PPR. Når du bliver 18 år kan du i stedet få hjælp hos en hørekonsulent på et kommunikationscenter. Her kan du få rådgivning og vejledning om f.eks. accept af dit høretab, valg af uddannelse og job, støttemuligheder og handicap-kompenserende ordninger. Du kan også få hjælp fra en specialkonsulent, som er en hørekonsulent, der har særligt fokus på studerende og erhvervsaktive. Hvis du går på en ungdomsuddannelse, kan du allerede før du fylder 18 år få hjælp via SPS-systemet og f.eks. gå hos en hørekonsulent på kommunikationscentret. Du vil dog stadig være tilknyttet PPR, og de almindelige tilbud på kommunikationscentret får du først adgang til, når du fylder 18 år. Du kan finde dit kommunikationscenter her

Ung med høreapparater? 

Hvis du har høreapparater, vil du opleve et stort skift i systemet, når du fylder 18 år. Her går du nemlig fra at kunne få nye høreapparater måske én gang årligt til, at der nu bliver 4 år imellem, at du kan få adgang til nye apparater. Du bliver heller ikke længere indkaldt, men skal fra nu af selv kontakte audiologisk afdeling eller høreklinikken for at få nye apparater – og du vil også komme til at mærke den ventetid, der er på høreområdet.

Ung med CI eller bahs? 

Når du har CI eller Bahs, er du fortsat tilknyttet CI-centeret eller audiologisk klinik, selvom du fylder 18 år.

Tjek din e-Boks

Det er meget vigtigt, at du og dine forældre er opmærksom på de breve, du modtager i e-Boks, som f.eks. samtykker. Uden samtykke fra dig må hørekonsulenten ikke kontakte dit studiested og kan dermed ikke hjælpe dig.


Skal du flytte hjemmefra?

De høretekniske hjælpemidler, som dine forældre har ansøgt om til dig, tilhører den kommune, du har boet i indtil nu. Du skal derfor selv ansøge om dét, du har brug for, i den kommune du flytter til, og den nye kommune skal på ny vurdere dit behov for hjælpemidlet. Hjælpemidler til voksne over 18 år bevilges efter Servicelovens § 112. Inden du kontakter kommunen, er det en god idé at forberede dig på at forklare, hvilke udfordringer dit høretab giver dig i hverdagen, og hvilke behov og begrænsninger, du oplever. Hvis du f.eks. vil søge om høreteknisk udstyr til privat brug, så skal du forklare hvor og i hvilke situationer, du vil bruge det. Kortlæg din hverdag og forklar, hvilke begrænsninger du oplever, og hvad de betyder for dig – så du får gjort det tydeligt, hvordan udstyret er nødvendigt for dig.

Hvad siger loven om overgangen fra barn til voksen?

Ved udgangen af 2020 vedtog Folketinget en ny lovgivning om den gode overgang til voksenlivet for unge med handicap. Ændringerne i Barnets Lov pålægger kommunerne at begynde at forberede overgangen, allerede når den unge fylder 16 år. Læs DUKH's lovguide: Fra Barn til voksen.  Læs lovteksten her