CI apparat

Tinnitus

Tinnitus er en opfattelse af indre lyd i hovedet, som kun kan høres af én selv. Tinnitus er ufarligt og ret almindeligt hos børn og unge, men ses oftere hos mennesker med høretab end hos personer med hørelse indenfor normalområdet.

Af Sigrid Dalslund Leth, stud.mag. audiologopædi. Tak for faglig sparring til cand.mag. Lena Havtorn og ph.d. Susanne Nemholt, audiologopædi.

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en opfattelse af indre lyd i hovedet, som kun kan høres af én selv. Oplevelsen af at have tinnitus kan spænde fra at have en kortvarig lyd i hovedet et par sekunder engang imellem til at være generet af lyd 24 timer i døgnet. Man kan have tinnitus på ét eller begge ører, og nogle oplever det endda, som om lyden fylder hele hovedet. Selve lyden kan opfattes på mange måder, og beskrives f.eks. som hylen, brummen, eller susen. Tinnitus kan opstå pga. støj, f.eks. efter, at man har lyttet til høj musik, men kan også opstå uden en klar årsag.  

Tinnitus er i sig selv ganske ufarlig, men det kan være et tegn på, at der er noget andet i vejen med høresystemet, som f.eks. et høretab. Derfor er det en god idé at få undersøgt dit barns hørelse, hvis dit barn oplever susen, brummen eller hylen. Ørelægen vil undersøge, om der er tale om tinnitus, eller om det evt. kan være væske eller ørevoks i øret, der skaber lyden.

Tinnitus er ret almindeligt hos børn og unge. En undersøgelse blandt 11-16-årige børn har vist, at cirka 2/3 af alle børn oplever tinnitus i en eller anden grad (Nemholt, 2016). Det er dog få af disse børn, der føler sig meget generede af deres tinnitus. Mange børn oplever tinnitus efter en støjfyldt dag eller efter have hørt høj musik. For langt de fleste forsvinder lyden hurtigt igen, men nogle få har brug for hjælp til at håndtere lyden.

Tinnitus ses oftere hos personer med høretab end hos personer med hørelse indenfor normalområdet - dette gælder for både børn og voksne. Mange oplever, at deres høreapparat eller CI har en positiv effekt på tinnitus. Man kan f.eks. opleve tinnitus, når man ikke har sin høreteknologi på, som så forsvinder, så snart man tager høreapparater eller CI på igen.

Tinnitus - hvad sker der i hjernen?

For at forstå, hvad Tinnitus er, skal vi rette fokus mod hjernen. Det er nemlig vores hjerne, som tolker alle de lyde, vi hører. Når vi hører en ny lyd, som vi ikke har hørt før, beslutter hjernen, om det er relevant at give lyden opmærksomhed. Hjernen forholder sig til den nye lyd, lige meget om lydkilden er udenfor eller indeni hovedet. Hvis lyden får opmærksomhed, og den skaber bekymring eller tanker, kan det være svært for hjernen at filtrere lyden væk - altså fjerne fokus fra den. Hvis bekymringer og tanker om tinnitus får lov at vokse sig store, kan det give kropslige reaktioner, f.eks. hovedpine og træthed.  Nogle er i stand til at ignorere lyden, og kan derfor leve med den, uden at den skaber gener. Andre er generede i en grad, hvor lyden fylder så meget i ens bevidsthed og tanker, at man kan have svært ved at koncentrere sig eller ved at falde i søvn.

Hvordan finder jeg ud af, om mit barn har tinnitus?

Det kan være svært at vide om et barn har tinnitus, især hvis barnet er lille og derfor ikke har sprog til at kunne udtrykke det. Desuden er børn ikke nødvendigvis klar over, at det ikke er alle, der har tinnitus. De tror måske bare, at lyden skal være der, og derfor italesætter de det ikke overfor de voksne. Store børn kan måske finde på at fortælle om lydene, hvis de bliver opmærksomme på dem ved sengetid eller andre situationer, hvor der er stille omkring dem. Små børn kan i stedet for at tale måske vise det i deres adfærd, fx ved at blive urolige og tage sig til ørerne, selvom de ikke har deres høreapparater eller CI på, eller når der er stille omkring dem.

Vigtigt at vide som forælder til et barn med tinnitus

Som forælder til et barn med tinnitus er det vigtigt at vide, at der er forskel på at have tinnitus og at være generet af tinnitus. Langt størstedelen af os oplever tinnitus, hvis vi bliver placeret alene i et helt lydtæt rum, og det behøver ikke gøres til et problem. Men er man generet af tinnitus, kan det vise sig på mange forskellige måder. Søvnproblemer, træthed og koncentrationsbesvær er nogle af de mest synlige gener, men tinnitus kan også påvirke humøret eller give fysisk ubehag. Det er helt normalt, at man som forælder bekymrer sig om sit barns hørelse - herunder tinnitus. Så længe dit barn ikke er påvirket af sin tinnitus, er det ikke sikkert, at I behøver at gøre noget særligt ved det. Ofte kan din bekymring være større end dit barns.

Som forælder skal du være varsom med at spørge alt for meget ind til, om dit barn oplever tinnitus. Det kan skabe unødvendigt meget fokus og gøre, at tinnitus kommer til at fylde mere i barnets bevidsthed. Prøv i stedet for at tale om tinnitus lidt mere generelt og læg op til, at barnet altid kan komme til dig, hvis det oplever problemer med lyd eller hørelse.

Hvis du som forælder er bekymret for, at dit barn har tinnitus, men ikke vil gøre barnet uroligt ved at sætte alt for meget fokus på det, kan du altid henvende dig til PPR eller din læge og aftale en tid til en samtale uden barnet. Så kan I tale om, hvordan I bedst kan håndtere det og f.eks. lave en aftale om endnu et møde, hvor barnet deltager. Hos PPR kan du også få vejledning i, hvad man kan gøre, hvis dit barn er generet af tinnitus i børnehaven eller skolen.

To vigtige råd til dig, der mistænker at dit barn er generet af tinnitus
  • Start altid med at få en øre-næse-hals-læge til at udrede dit barns hørelse
  • Sørg for at adskille dine egne bekymringer fra de bekymringer, dit barn evt. har

Hvordan kan tinnitus behandles?

Tinnitus kan ikke helbredes, men der findes mange metoder, der kan få lyden til at genere mindre. Alt efter behov kan man bruge lydterapi – f.eks. i stille perioder eller ved sengetid. Med lydterapi forsøger man at fjerne fokus fra den ubehagelige lyd ved at give en stille baggrundslyd at fokusere på i stedet. Det kan f.eks. være afslappende og rolig musik, lyd fra et åbent vindue eller lignende. På den måde træner man hjernen i at flytte den lydlige opmærksomhed væk fra tinnitus-lyden og over på en anden lydkilde. Man kan enten bruge en højtaler i rummet eller få lyden direkte i høreapparat eller CI til de større børn. Der findes et hav af apps til formålet og en masse forskellige lyde, man kan bruge. Det vigtigste ved lyden er, at den er behagelig for personen, der skal lytte til den.  Derudover har mange gavn af samtaler med en audiologopæd eller psykoterapeut. 

Hvem kan jeg kontakte, hvis jeg har mistanke om, at et barn eller en ung har tinnitus?
  • Øre-næse-hals-læge
  • Tale-hørekonsulenten hos PPR eller kommunikationscenteret

Læs mere…
 

  • Forlaget Materialecentret har i 2021 udgivet tre hæfter om tinnitus for børn på 5-8 år, 8-12 år og 12-16 år samt et tilhørende forældrehæfte. Hæfterne er udarbejdet af audiologopæderne Lena Havtorn, cand.mag., og ph.d. Susanne Nemholt.
  • Ph.d.-afhandling af Susanne Nemholt: “Tinnitus and Hyperacusis among children and adolescents in Denmark”, 2016.
  • Tinnituskompasset.dk - en samling af podcasts om tinnitus, bl.a. "Tinnituskompasset Junior", der er en guide til forældre, sundhedspersonale og andre, som ønsker at hjælpe børn og unge til et godt liv med tinnitus. Bag tinnituskompasset.dk står psykolog, ph.d. Martin Jensen.