Ung dreng. Han har sort trøje på med hvide striber på ærmerne. Han ligger på maven på græsset. Han smiler.

Sprogvalg

Med den rette høreteknologi og specialiseret auditiv og verbal træning (AVT) vil langt størstedelen af alle børn med høretab kunne udvikle et alderssvarende talesprog. Andre børns forældre vil skulle træffe et valg om alternative kommunikationsformer, hvis talesprog ikke er realistisk.

95% af alle børn med høretab har hørende forældre. De fleste af disse forældre vil derfor helt naturligt ønske, at deres barn også lærer at høre og tale på familiens modersmål.

For et barn med normal hørelse kommer den sproglige udvikling oftest helt af sig selv, og barnet lærer at tale ved at bruge forældrene som sproglige rollemodeller. Men for et barn med høretab kræver det en særlig indsats. Den metode, som har vist de bedste resultater, hedder Auditiv Verbal Terapi (AVT). 

Uanset hvilket sprog, du som forælder taler, opfordres du til at tale dit modersmål med dit barn, for det er det sprog, hvor du udtrykker dig bedst. Der er i udgangspunktet intet til hinder for, at dit barn kan lære flere sprog på én gang, selvom barnet har et høretab - fx dansk/fransk. 

Nogle børn med andre vanskeligheder vil dog ikke kunne udvikle et alderssvarende talesprog. For dem bliver målet at udvikle deres hørelse og at opnå deres eget højeste potentiale i forhold til sprog. I disse tilfælde må AVT suppleres (eller erstattes) med en undervisning i den kommunikationsform, du som forælder vælger til dit barn. 

Far og tvillingepiger på 5 år sidder ved et bord derhjemme og klipper figurer ud.

Forældre er de bedste til at lære deres barn at høre og tale

Far, mor og pige leger. Mor rækker pigen en sparegris og smiler.

Det sprog som børn tilegner sig først, er deres modersmål. Børn som vokser op i familier hvor forældrene taler hver sit sprog, kan have flere sprog som sit modersmål. For andre børn hvor der tales et andet sprog end dansk talesprog i hjemmet, bliver dette sprog barnets modersmål, og det danske talesprog skal tillæres på anden vis.

Nærbillede af en hånd som gør tegnet nul eller fint

Det sprog, som børn tilegner sig først, er deres modersmål. Det vil sige det sprog, som er familiens sprog. I de fleste familier er familiens sprog talesprog, men hos døve tegnsprogsbrugere er familiens sprog tegnsprog, og dermed bliver tegnsprog barnets modersmål. Der findes dog en række andre kommunikationsformer end tale- og tegnsprog, så det gælder om at vælge det, som det enkelte barn har brug for, hvis talesproget er udfordret.