Nyfødt baby med lukkede øjne

Neonatal hørescreening

I Danmark fødes der hvert år ca. 1-2 børn ud af 1.000 med en behandlingskrævende hørenedsættelse. Det svarer til ca. 100-150 børn om året. Siden 2005 har man tilbudt neonatal hørescreening til alle nyfødte.

Formålet med hørescreeningen er at diagnosticere børn med et medfødt høretab. Det er vigtigt for bl.a. barnets sproglige udvikling at man så tidligt som muligt kan sætte ind med behandling med høreapparat eller operation med Cochlear Implantat (CI). 

Den neonatale hørescreening består af to trin. Første trin er en høreundersøgelse, som alle nyfødte bliver tilbudt indenfor de første 10 dage efter fødslen. Der er intet ubehag forbundet med screeningen, og barnet skal helst ligge roligt eller sove imens.

Undersøgelsen varer få minutter og foretages med et lille håndholdt apparat på fødestedet. Apparatet sender kliklyde ind i barnets øre via en lille høretelefon.  Når det indre øre modtager lydene, vil øret danne et ekko, som høretelefonen opfanger. Ekkoet kaldes også en Oto-Akustisk-Emission og metoden derfor en OAE-test. Et ekko er udtryk for, at øret er velfungerende, og at barnet kan høre.  Forældrene får besked om undersøgelsens resultat med det samme. Hvis det er normalt, afslutter man her.

Hvis der ikke kan måles et ekko i barnets øre, skyldes det oftest måleusikkerhed, baggrundsstøj, fosterfedt i ørene eller uro omkring undersøgelsen. Uanset årsagen vil familien få tilbudt tid til en ny hørescreening.

Hvis man ikke kan opnå en tilfredsstillende måling på enten det ene eller begge ører, får man en tid til en mere omfattende høreundersøgelse på audiologisk afdeling. Langt de fleste babyer, der henvises til videre undersøgelse på audiologisk afdeling, har ikke medfødt høretab.

Kilde: Sundhedsstyrelsen