Tale-hørekonsulent og andre fagpersoner i PPR

PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) er det kommunale tilbud om psykologisk og specialpædagogisk rådgivning til børn og unge 0-18 år. PPR er tovholder i dit barns forløb og bør – fra de modtager information fra sygehuset om, at dit barn har fået konstateret et høretab – sikre og koordinere de sundhedsfaglige, socialfaglige og pædagogiske dele af dit barns forløb.

Tale-hørekonsulenten

I de allerfleste PPR-enheder er der ansat tale-hørekonsulenter. I nogle kommuner kaldes de tale-hørepædagoger. Tale-hørekonsulenten sidder i PPR og er en vigtig samarbejdspartner for dig frem til dit barn fylder 18 år. Det er blandt andet tale-hørekonsulenten, der følger op på dit barns sproglige, kommunikative og auditive udbytte af den samlede indsats. 

Socialstyrelsen anbefaler, at PPR tilbyder en tale-hørepædagogisk indsats til dit barn, så snart de får besked fra sygehuset om dit barns høretab.
Forløbsbeskrivelse. Rehabilitering og undervisning af børn og unge med tidligt konstateret høretab 0-18 år (2015, revideret i 2019)

Tale-hørekonsulentens primære opgaver er at:

  • Iværksætte et forløb og vejlede dig i, hvordan du bedst støtter dit barns sproglige og auditive udvikling i hverdagen
  • Følge dit barns sproglige, auditive og kommunikative udvikling.  Følger dit barn ikke den normale udvikling, er det din tale-hørekonsulents ansvar at igangsætte et forløb med fokus på normal sprogligeudvikling
  • Fungere som sparringspartner for dit barns pædagoger og lærere i forhold til høretabet og mulige tiltag og forbedringer i institutionen eller skolen (f.eks. forbedring af akustik og høretekniske hjælpemidler)
  • Lave sproglige test med dit barn
Gode råd til samarbejde med din tale-hørekonsulent:
  • Tale-hørekonsulenten har viden om børns auditive og sproglige udvikling – du kender dit barn. Byd ind med det du ved for at fremme dit barns forløb, og spørg, hvis der er noget, du har brug for at få uddybet
  • Deltag, så vidt muligt i udredning, testning og undervisning af dit barn
  • Skriv dine observationer omkring dit barns sprog og hørelse ned, og tag dem med til tale-hørekonsulenten. På den måde har I nogle konkrete hverdagseksempler at samarbejde ud fra
  • Sørg for at både du og tale-hørekonsulenten skriver jeres fælles aftaler ned
  • Send gerne en e-mail til tale-hørekonsulenten med punkter som du har brug for at få vendt  inden jeres næste møde
  • Det kan være en god idé at tage en snak om, hvilket grundlag tale-hørekonsulentens rådgivning, undervisning og målsætning tager afsæt i – og få bekræftet at dit barns mål  er sat ud fra normaludvikling
  • Vær opmærksom på, at der kan være længe imellem at din kommunale tale-hørekonsulent møder et barn med høretab, og derfor ikke altid har fuldstændig opdateret viden på området
  • Hvis din tale-hørekonsulent har brug for vejledning eller opdateret viden, kan du gøre vedkommende opmærksom på de gratis og landsdækkende ydelser fra Hørerådgivningen - Børn & Unge, og andre relevante VISO/KaS-leverandører.

Læs mere om tale-hørekonsulentens rolle i dagtilbud og i skole her:

Mor og lille barn sidder ved bord. Barnet har en bog i hånden. Moren kigger ned på barnet.

Dit barn bør være tilknyttet en tale-hørekonsulent og alt efter dit barns alder og udvikling have modtaget – eller modtage – en indsats med fokus på lytte- og talesproglig opmærksomhed og vejledning til dig som forælder i specifikke teknikker til lytte- og sprogstimulering. Hvis dit barn ikke er tilknyttet en kommunal tale-hørekonsulent, så skal du kontakte din kommunes PPR-afdeling for at få én tilknyttet.

bogstaver af filt i mange forskellige farver ligger på rækker på sort bord

Tale-hørekonsulenten er din vigtigste samarbejdspartner indtil dit barn fylder 18 år. Det betyder, at din tale-hørekonsulent også skal spille en stor rolle i dit barns skoleliv.

Psykologen 

Hvis der skal laves en skolevurdering af dit barn, vil det typisk være en psykolog fra PPR, der laver testene for at se, hvad der skal til for at skabe en optimal skolegang for dit barn. Det samme gælder, hvis der er usikkerhed om,  at dit barn eventuelt skal skoleudsættes. Psykologen i PPR kan også bruges som sparring i inklusionsforløb på skoler og i dagtilbud eller i sager, hvor familier med børn med høretab har brug for familierådgivning for at få hverdagen til at hænge sammen. I sager hvor der er mistanke om andre vanskeligheder, vil psykologen i PPR også kunne udrede og vejlede både forældre, lærere og pædagoger i det daglige arbejde. Ved store netværksmøder vil psykologen også typisk være med.

Andre fagpersoner i PPR

PPR har også tilknyttet andre fagprofessionelle, som f.eks. ergo- og fysioterapeuter, der kan supervisere, rådgive og vejlede både dig som forælder samt dit barns pædagoger og/eller lærere.