Venstre øre - baby

Høreundersøgelser

Her kan du læse mere om de forskellige objektive høreundersøgelser, som du kan blive præsenteret for ved udredning af dit barns hørelse.

OAE (OtoAkustisk Emission): 

Undersøgelsen måler, hvordan øresneglens ydre hårceller reagerer på lyd. Den fortæller ikke, hvad der er galt, hvis emissionerne ikke passerer.

Sådan foregår det: Barnet får en lille blød øreprop i øret, og gennem denne bliver der sendt en række kliklyde ind i øret. Lydene fremkalder et ekko i den indre øre og en computer viser, hvordan barnets øre reagerer på lydene.

Undersøgelsen varer 1-2 minutter for hvert øre. Helt små børn skal helst sove ved undersøgelsen, men lidt større børn kan udmærket sidde stille længe nok.

aABR (automatisk hjernestammeaudiometri):

Undersøgelsen viser, hvordan hørenerven reagerer på lyd.

Sådan foregår det: Barnet får anbragt tre små elektroder på hovedet: En i panden, en på kinden og en bag øret. Barnet får desuden en lille blød prop i øret. Herigennem bliver der sendt en serie klik-lyde, mens et apparat måler hjernens reaktion på klik-lydene.

Undersøgelsen varer ca. 5–25 minutter for hvert øre. Barnet skal helst sove under undersøgelsen eller sidde helt afslappet.

ABR-test (hjernestammeaudiometri): 

En neurologisk test af den auditive hjernestammefunktion.

Undersøgelsen viser, hvor meget lyd der skal til, før hørenerven reagerer og sender lyden videre til hjernen.

Sådan foregår det: Barnet får sat små elektroder på hovedet: En i panden, en på kinden og en bag hvert øre. Barnet får en lille blød prop i øret. Herigennem bliver der sendt klik-lyde. En computer måler, om lydene registreres i hjernen. Undersøgelsen gentages på det andet øre.

Undersøgelsen kan vare fra 20 minutter til en time. Barnet skal sove ved undersøgelsen.

ASSR-test (Auditory Steady State Response):

Undersøgelsen viser hørelsen ved forskellige toner, og gør det muligt at fastlægge barnets høretærskel. Sædvanligvis sker det ved frekvenserne 500, 1000, 2000 og 4000Hz.

Hvis hørelsen er nedsat i en sådan grad, at høreapparater er nødvendige, bruges høretærsklerne til tilpasning af høreapparater.

Sådan foregår det: Der anbringes tre små elektroder på barnet :  En i panden, en på kinden og en bag hvert øre. Der sættes desuden en lille blød prop i hvert øre.

Undersøgelsen kan vare fra 20 minutter til en time.

Tympanometri: 

Undersøgelsen måler trommehindens bevægelighed.

Sådan foregår det: Barnet får en lille blød prop i øret, og en lyd sendes ind. Resultatet kan ses grafisk i tympanometeret eller på computeren.

Hvis trommehinden ikke bevæger sig, kan det skyldes to ting; enten er der væske i mellemøret, eller er der hul på trommehinden. Det er der for eksempel, hvis barnet har dræn i øret. Hvis barnet er forkølet eller har polypper, kan der være undertryk i øret.

Reflekser (Stapediusrefleksundersøgelse): 

Det afprøves, hvor meget lyd, der skal til, før musklen reagerer.

Undersøgelsen er et led i udredning af høretab, men kan også bruges i forbindelse med høreapparatsbehandling.

Sådan foregår det: Undersøgelsen sker via den lille prop, der er i øret i forbindelse med tympanometrien. Toner af forskellig frekvens og lydstyrke sendes ind.

Normalt vil der være stapediusreflekser ved 85dB. Ved høretab bliver stapediusreflekserne ofte først udløst ved højere lydstyrke, eller de kan helt mangle. Lydstyrken ved undersøgelsen bliver aldrig så kraftig, at den kan skade
barnets hørelse.

Kilde: Center for Hørelse og Balance, Rigshospitalet