Pige med fletning og høreapparat på venstre øre ses skråt bagfra

Ny udsendelse sætter fokus på CMV

Nyhed

CMV (cytomegalovirus) er årsagen til op mod 1/3 af alle medfødte høretab hos børn. Et nyt tv-program sætter fokus på, at medfødt CMV i mange tilfælde ikke opdages tidsnok til, at børnene kan komme i behandling.

CMV er en almindelig herpesvirus, som de fleste mennnesker får i løbet af livet. Men CMV kan skade et ufødt barn. Hvis en gravid kvinde får CMV, kan virus nemlig overføres til fosteret og bl.a. medføre høretab. De fleste CMV-smittede børn bliver født uden symptomer og udvikler sig oftest normalt. Men selvom et barn er født uden eller med kun lette symptomer på CMV, kan det i løbet af de første leveår udvikle tiltagende psyko-motoriske problemer, skader på hørelsen og synsproblemer.

Danske børn findes for sent til at få behandling

Der findes en  anti-viral behandling af medfødt CMV.  Det er især høretabet, den anti-virale behandling har effekt på. Det vil sige, at behandlingen kan bremse høretabet, så det ikke forværres. Men behandlingen skal være sat i gang, inden barnet fylder fire uger, for at der er evidens for effekt. Mange børn får først kontstateret CMV-infektionen for sent til at nå at starte i behandling i tide.

TV-program stiller skarpt på problematikken

Decibel arbejder for at skabe opmærksomhed på problematikken om, at børn med CMV i dag risiskerer ikke at komme i behandling, fordi de findes for sent. Bl.a. følger vi det aktuelle pilotprojekt i Region H, hvor der foretages målrettet CMV-screening af alle børn, som ikke går igennem den neonatale hørescreening. Decibels direktør Stella Dyrberg medvirker i det TV-program om CMV, som er udarbejdet af journaliststuderende fra RUC og som netop er blevet vist på TV2 Lorry .

TV-programmet kan ses her og vises også på TV2 Lorry på følgende datoer:

  • 26/11 kl. 21:00
  • 27/11 kl. 22:45
  • 28/11 kl. 19:10

Læs mere

Pigen Frederikke med CI

CMV

CMV er en almindelig herpesvirus, som de fleste mennnesker får i løbet af livet. Men CMV kan skade et ufødt barn. Hvis en gravid kvinde får CMV, kan virus nemlig overføres til fosteret og bl.a. medføre høretab.